Staicele - Reportāžas - Ata Bambāna gleznu izstāde

04.12.2009.
Vēlos sagādāt jums prieku!

Pie ūdeņiem un baznīcām – ar šādu nosaukumu vienā no retajām saulainajām dienām - 4. decembrī Staiceles pilsētas bibliotēkā tika atklāta mūsu novada luterāņu draudžu mācītāja Ata Bambāna gleznu izstāde. Šajā dienā staiceliešiem bija iespēja tikties arī ar mākslinieku, un gleznas tika skatītas citām acīm.





Atis Bambāns: „Kad bija saruna par izstādes iekārtošanu, man nebija Adventes laikam, ceļa un gaidīšanas laikam, atlasītas gleznas, bet atradu daudzus darbus par ūdeņiem. Zināmā mērā ceļš un pārdomas iet arī caur ūdeni. Izstādē ir vairāki darbi - pie baznīcām. Tas liek padomāt - tā padomāšana ir diezgan dažāda un diezgan priecīga priekš jums. Mēģināju parādīt darbus no senākiem laikiem (1992. gads) un arī jaunākos. Daļa jaunāko darbu pašlaik ir otrā izstādē Balvu muzejā, pirms tam bija Gulbenē, rajona padomē.”



Atis Bambāns studējis zīmēšanas, rasēšanas un darbmācības skolotāja programmā gan padomju laikā pēc Mazsalacas vidusskolas beigšanas, gan pavisam nesen – atjaunojot jau iegūto izglītību.

30 gados tapuši darbi grafikā, eļļas tehnikā, bieži izvēlētie materiāli bijuši tādi, lai varētu strādāt ceļā, pie dabas, bet pēc tam iesākto mājās turpināt, pēdējā laikā tiek apgūts akrils. Mākslinieku vairāk saista ūdeņi: „Tā ir viena no grūtākām lietām – parādīt gaisu, gaismu un ūdeni. Gleznoju, kad jūtu - varu atvēlēt tam laiku. Ir svarīgi, ja vieta uzrunā un rada sajūtas.”

Atis Bambāns pastāstīja, kā māksla aizvedusi viņu uz teoloģijas studijām un kalpošanu baznīcā. Tas notika 90.-tajos gados, kad visapkārt norisinājās būtiskas pārmaiņas. Arī tagad ir pārmaiņu laiks. Mācītājs un mākslinieks saka: „Pārmaiņu laikā cilvēks ir atvērtāks, vairāk dzird un saprot. Pārmaiņas parāda jaunas iespējas un jaunus ceļus.”





Sakot paldies uzņēmīgajām bibliotekārēm Intai un Vēsmai par izstādes iekārtošanu, Atis Bambāns ar saviem darbiem šajā laikā vēlas cilvēkus iepriecināt.

Ieva Drone