Staicele - Reportāžas - Vidzemes jaunatnes futbola centrs

13.08.2007.

Noslēdzies Staiceles visjaunāko futbolistu starts Vidzemes čempionātā

Ar rezultātu 10:1, uzvarot Valmieras FK-2 komandu, staicelieši Vidzemes čempionātā 1998. gadā dzimušajiem zēniem ierindojās 5. vietā, iegūstot tikpat daudz punktu, kā 4. vietā esošā Smiltenes BJSS-2 komanda. Sacensībās piedalījās 10 komandas, pirmajā trijniekā ierindojās Smiltenes BJSS-1 komanda, Super Nova (Rīga) un Valmieras FK-1 komanda.

Vasara un skolu brīvlaiks ir laiks, kad notiek sacensības futbolā visa vecuma zēniem un meitenēm. Lai uzzinātu, kā veicas mūsu rajona vismazākajiem futbolistiem, uzaicināju VJFC Staicele futbola treneri Edgaru Konstantinoviču stāstīt par darbu ar 8-gadīgiem zēniem – par veiksmēm, neveiksmēm un problēmām.

Latvijas Futbola federācija sāk rīkot futbola sacensības zēniem no 8 gadu vecuma. Pirmās un vienīgās šajā gadā bija Stārķa kausa izcīņas sacensības, kurās uzaicināja piedalīties republikas labākās komandas, sadalot divās grupās – A grupā 9 stiprākās komandas un B grupā nākamās 9 komandas. Kā desmitā abās grupās tika pieaicināta VJFC Staicele komanda, jo šīs sacensības tradicionāli tiek rīkotas Staicelē, kur ir brīnišķīga bāze un dzīves apstākļi.

Trijās dienās vajadzēja izspēlēt 6 spēlēs ar ļoti stiprām komandām. Ja pirmajā spēlē ar FK Tukums neglābjami zaudējām ar rezultātu 9:1, tad visas pārējās 5 spēles tika nospēlētas lieliski. Vienīgi spēļu prakses trūkums neļāva uzvarēt FHK Liepājas Metalurga, Daugavpils BJSS un FK Alberts komandas. Gala rezultātā staicelieši ieguva 8. vietu, kaut gan savstarpējā spēlē uzvarēja 6. vietā iekļuvušo Šitika FS pirmo komandu ar rezultātu 4:1. Ar Daugavpils BJSS komandu turnīrā ieguvām vienādu punktu skaitu. Vēl pirms pēdējās spēles ar FK Alberts komandu kopvērtējumā turējāmies 5. vietā, bet muļķīga kļūda aizsardzībā, zaudējām 1:2, kopvērtējumā tikai 8. vieta.

A grupas komandas sarindojās sekojoši: FK Skonto-1, FK Tukums, FHK Liepājas Metalurgs, Smiltenes BJSS, FK Alberts, Šitika FS-1, Daugavpils BJSS, VJFC Staicele, Šitika FS-2, FK Skonto-2.

Nākošajā nedēļā, spēlējot ar B grupas komandām, staicelieši palika 4. vietā, vairāki bērni nevarēja spēlēt slimības dēļ – nespēja tik īsā laikā atjaunot spēkus.

Lai varētu izveidot 1999. gadā dzimušo zēnu komandu un labi spēlētu, nepieciešams iesaistīt VJFC Staicele zēnus no apkārtējām pilsētām un pagastiem.

Datoriem ienākot mūsu mājās, arvien mazāk bērnu iesaistās sporta aktivitātēs, daudziem bērniem jau agrā bērnībā rodas atkarība. Bērnu vecākiem un skolotājiem vajadzētu rūpīgāk izvērtēt radušos situāciju. Fiziskie vingrinājumi, sports labvēlīgi ietekmē visas organisma sistēmas – uzlabojas elpošanas orgānu darbība, pozitīvas izmaiņas notiek kaulu locītavu un muskuļu sistēmā, stabilizējas nervus sistēma – pazūd ātrā nogurdināmība, bezmiegs, uzbudinājums.

Mazas lauku pilsētiņas trenera darbā ir daudz problēmu, pietrūkst atbilstošā vecuma bērnu. Pašlaik mums izveidojusies laba sadarbība ar Alojas vidusskolas 1. un 2. klašu bērnu vecākiem. Liels paldies vecākiem Mārim Rūsam un Ingaram Dalkam, ka viņi atrada iespēju ar savām personīgajām automašīnām atvest bērnus uz treniņiem. Perspektīvs ir Emīls Runcis no Ainažiem.

Domāju, ka Vidzemes jaunatnes futbola centrs Staicele ir izveidots, lai spēlētprasmi apgūtu bērni no daudzām pilsētām un rajoniem, tāpēc gribētu, lai līdz trenerim nonāktu jebkura informācija par spēlēt gribošiem zēniem. Jo bērni ātrāk iesāks nodarboties ar futbolu trenera vadībā, jo ātrāk sasniegs labu fizisko kondīciju, un, ja pat nespēlēs augstākā līmenī, tad veselības stāvoklis un fiziskais spēks uzlabosies. Staicelē ir brīnišķīgs internāts – ar dušas un tualetes telpām, ēdnīcā var garšīgi paēst, ir internets. 2000. gadā un 1999. gadā dzimušo zēnu vecāki varētu zvanīt man, trenerim, pa tālruni 26426015.

Žēl, ka nevaram Limbažu rajonā atrast sparingpartnerus, jo bez spēles prakses futbolu nevar iemācīt spēlēt. Ne velti oficiālās sacensībās trenerim ir atļauts atrasties laukumā un tādā veidā veidot spēles prasmes mācību procesu.

Edgars Konstantinovičs, VJFC Staicele treneris